MBA-program

Master of Business Administration (MBA) är en påbyggningsutbildning inom ekonomi, ledning och affärsverksamhet. MBA program anses vara bland de mest prestigefyllda programmen i världen. På ett MBA-program studerar man företags- och administrationsprinciper i teori och praktik. MBA-program utrustar eleverna med kunskap som kan tillämpas i många olika situationer i det faktiska affärslivet.

En MBA kan göra din CV extra konkurrenskraftig - oavsett om du just har tagit examen eller redan är i arbete.  MBA-program inom internationell business, MBA-program inom HR, MBA-programs inom finans, MBA-program inom management, MBA-program inom IT, MBA-program inom marknadsföring kan användas inom många områden i näringslivet. MBA-program kommer till nytta för dig som vill söka anställning inom det offentliga, i non-profit-organisationer eller i den privata sektorn, samt för dig som vill styra ditt eget företag. 

Mångfalden av olika MBA-program kan vara överväldigande, men låt inte det stoppa dig! Börja söka genom att titta på de mest populära MBA-programmen som nämns här nedanför.

Nyligen tillagda MBA

Clarkson University Graduate School

MBA I Vårdhantering

Januari 20, 2018
Clarkson MBA i Healthcare Management är utformad för att hjälpa studenter att förstå komplexiteten i hälsovårdssystemet och hantera hälso- och hälsovårdssystemen mer effektivt. Våra studenter etablerar hög synliga och framgångsrika karriärer inom sjukhus, hälsovårdssystem, sjukförsäkringsbolag, medicinteknik, teknik och konsultfirmor, läkemedels- och m… [+]edicintekniska företag samt utvecklingsinstitutioner för hälso- och sjukvård. Vår MBA i Healthcare Management är ett av endast 28 program i landet som erbjuder dubbla AACSB och CAHME ackreditering. Clarkson MBA i Healthcare Management är en grad som skiljer dig från en distinkt konkurrensfördel. [-]

SMS - Sports Management School

Internationell MBA I Sportledning

Januari 18, 2018
Vår internationella MBA i Sports Management är ett skräddarsytt program som kombinerar en stark bakgrund i allmän företagsutbildning med en djup förståelse för sportens ekonomi och den internationella sportmiljön. Vår studentkår består av olika nationaliteter. Vårt mål är att utbilda unga yrkesverksamma och idrottare. Vårt akademiska mål är att ge s… [+]tudenterna marknadsföring, ledarskap och operativ kompetens som gör att de kan arbeta i idrottsmiljön. [-]

Ghana Technology University College

Internationella MBA

Januari 18, 2018
MBA International-programmet syftar till att ge studenterna karriärmöjligheter i ett internationellt sammanhang. Det säkerställer också att studenterna har exponering för internationell verksamhet genom en intensiv kurs i strategisk ledning som i sin tur ökar personlig och karriärutveckling.

Universitet i Sverige

Ändra plats

Vad är en MBA?

Att ta en MBA är ett utmärkt sätt att erhålla de färdigheter som krävs för personer i ledarpositioner, som till exempel redovisning, finans, marknadsföring, statistik, projektledning, forskningstekniker, analytiskt beslutsfattande och HR. En del MBA-program specialiserar sig inom olika områden, t.ex. inom finansIT eller International Business, medan andra är mer allmänna. Många studenter utanför det traditionella affärslivet tar en MBA för att få de färdigheter de behöver för att kunna fylla ledarpositioner inom sitt yrkesområde. Till exempel tar många ingenjörer en MBA istället för en teknisk masterexamen om de blivit intresserade av management efter att ha finputsat sina tekniska färdigheter i några år.
 

Fördelar med en MBA

Chansen att få en högre lön är den mest synliga motivationsfaktoren bakom beslutet att ta en MBA. En studie från 2012 gjord av Forbes rapporterade att heltidsstudenter efter avlagd examen oftast fick jobb som gav en löneökning på 50% jämfört med det de tjänade innan de tog en MBA. En annan studie av skolor i Virginia visade att 18 månader efter avlagd examen tjänade de som tagit en MBA ungefär dubbelt så mycket som det kandidater i företagsekonomi tjänade.

I tillägg till högre lön har en MBA också andra fördelar, så som:

•           Kunskap om konceptet ”Best practice” och dess applikationer, samt andra aspekter som kan ge dig en vidare förståelse för affärslivet. Detta kan hjälpa dig att fatta bättre beslut och öka din förmåga att bygga relationer både med kunder och anställda.

 •          Chansen att bygga nätverk med människor från andra industrier. I tillägg till att ditt personliga nätverk växer får du också insikt i hur olika industrier fungerar och vilka problem de måste handskas med.

 •          Detta ger dig en chans att öva dig på dina ledarfärdigheter och på att arbeta i grupp i en miljö där misstag inte får några stora konsekvenser.

•           Chansen att demonstrera att du är genuint intresserad av ditt jobb. Ingenting visar bättre hur seriös du är i förhållande till din karriär än en avancerad universitetsexamen. En extrabonus med att vara student är att du kan få vissa rabatter i yrkesföreningar medan du studerar.

 •          Du erhåller färdigheter som också kan vara till nytta i ditt övriga liv. De ledarfärdigheter du får genom en MBA kan hjälpa dig att fatta bättre beslut och bli mer organiserad rent generellt. Dina MBA-färdigheter kan också vara värdefulla om du har intressen som leder till ledarpositioner i organisationer utanför jobbet.

  Att välja rätt MBA-program för dig

Det finns hundratal olika MBA-program, så innan du väljer vilket du ska gå är det viktigt att du tänker över vad du har för mål och intressen. Om dina intressen är koncentrerade till ett ämnesområde, så som finans, entreprenörskap eller internationell business, kan det hända att ett specialiserat program är det rätta för dig. Din livsstil är också viktig att ta med i betraktning när du bestämmer dig för om du ska studera på heltid, på deltid, online eller via distansstudier.

•           Heltid. Att ta en MBA på heltid innebär oftast två års studier. Under denna tidsperiod kommer du troligtvis inte kunna jobba heltid, så se till att du är medveten om kostnaderna. Å andra sidan låter heltidsstudier dig fokusera helt och hållet på studierna, och du får möjlighet att spendera mer tid med familjen och på andra intressen, än om du också ska jobba.

 •          Deltid.  Många skolor erbjuder program på deltid på kvällar och helger. Helgprogram är särskilt populära bland studenter som har lång resväg till jobbet eller som inte har fasta arbetstider. Den största fördelen med deltidsstudier är att du inte måste sluta jobba, och en del arbetsgivare kan till och med hjälpa till med kostnaderna för studierna. Men – inte alla klarar av att kombinera ett heltidsjobb med deltidsstudier. Längden på deltidsprogram kan variera stort. En del program är väldigt strukturerade och erbjuder ett schema i snabbare tempo, så att hela programmet kan fullföras på ett år, medan andra program låter dig välja din takt själv.

 •          Distansstudier och onlineprogram Distansstudier och onlineprogram blir allt mer populära, också för MBAs. Många erbjuder avsevärd flexibilitet när det kommer till schemaläggning och längd på studietiden, och du får möjligheten att gå på prestigefyllda program utan att flytta. Du har fortfarande möjligheten att lära saker från medstudenter och bygga nätverk när du studerar online. Många distansprogram har en koncentrerad skara i ett specifikt område, så du kan också ta del av en del av fördelarna med studier på campus.

 

Här är ytterligare några saker att tänka på när du väljer MBA-program:

•           Kostnaderna kan variera stort, från ca 20 000 till 60 000 amerikanska dollar, och ännu mer på de topprankade universiteten.  Forbes-studien konstaterade dock att det vanligtvis bara tar 3,5-4 innan MBA-investeringen går jämnt upp.

 •          Försäkra dig om att du väljer ett ackrediterad MBA-program. Det finns dussinvis av ackrediteringsinstitutioner, så som the Association to Advance Collegiate Schools of Business i USA och the Association of MBAs i Storbritannien.


Karriärmöjligheter

Karriärmöjligheterna för den som har en MBA är nästan ändlösa. En del väljer att bli kvar i traditionella företag inom en specifik industri, medan andra kan välja att byta industri eller använda sina kunskaper för att starta sitt eget företag. Många anställda inom lokala, statliga och federala myndigheter får också uppleva att en MBA ger dem de färdigheter de behöver för att nå upp till toppositioner och även att flytta från en myndighet till en annan. Ideella organisationer behöver alltid folk som både är passionerade och som har ledarkunskaper. Oavsett vad du väljer att göra så kommer du få nytta av din MBA!