EMBA - Executive MBA

EMBA (Executive MBA) är en forskarutbildning inom företagsekonomi som är utformad för yrkesverksamma med betydande arbetslivserfarenhet. EMBA-program förser studenterna med de kunskaper och färdigheter de behöver för att avancera i karriären, ofta till en verkställande position eller chefsposition. De flesta EMBA-program kan genomföras på mindre än 2 år och är utformade så att studenterna kan ta sin examen samtidigt som de fortsätter att arbeta. Detta är en viktig del av EMBA-program eftersom eleverna kan ta med sig kunskap från arbetsplatsen till studiemiljön.
Studenter som tar en EMBA kommer både från den privata, ideella och statliga sektorn, och från en mängd olika branscher. Många universitet som erbjuder EMBA-program erbjuder också denna examen på distans. Kursarbete för en EMBA-examen omfattar grunderna för affärsverksamhet, såsom ekonomi, marknadsföring och redovisning, och kan ha betoning på ledarskap och administration inom olika branscher.

Mångfalden av olika EMBA program kan vara överväldigande - men inte låt det stoppa dig! Börja söka genom att titta på de mest populära EMBA-programmen som nämns här nedanför.

Nyligen tillagda EMBA:er

emlyon business school MBA programs

Executive MBA

November 27, 2018
Executive MBA-programmet på Emlyon Business School är utformat för att vara en viktig professionell och personlig utveckling milstolpe. Yrkesmässigt kommer du att stärka dina ledarskapskunskaper och ta en frisk titt på dina förvaltningsmetoder. Personligen stödjer programmet dig i din personliga utveckling, vilket banar vägen för din pågående personliga … [+]tillväxt och förbereder dig för att bättre definiera förverkliga dina valda karriärmål. [-]

California State University Sonoma

MBA i vinhandel

November 29, 2018
Dagens vinindustri förändras. Mer än bara att möta branschens behov, hjälper Sonoma MBA i Wine Business att forma hur industrin utvecklas i krav från globalisering, teknik och föränderliga bestämmelser. Den internationellt ackrediterade Sonoma Executive MBA i Wine Business levereras med schema, relevans och ledarskap fokus för utbildade proffs på chefsc… [+]hef, direktör och verkställande nivåer. [-]

Kazakh British Technical University  (KBTU)

EMBA i olja och gas

November 19, 2018
Bolagets EMBA i Oil and Gas-programmet syftar till att förbereda deltagarna för att vidareutveckla karriären genom att utveckla en specialiserad förståelse för de viktigaste frågorna för olje- och gasindustrin för företags framgång. Med utgångspunkt i kärnverksamhetsfrågor ingår i de specialiserade områdena en bedömning av geologins grundprinciper, … [+]viktiga geopolitiska frågor som påverkar industri, olje och gas tillgång och projektledning och värdering. [-]

Universitet i Sverige

Ändra plats

Vad är en EMBA?

Executive MBA (EMBA) är en högskoleexamen i företagsekonomi. Den är speciellt utformad för yrkesaktiva på mellan- eller seniornivå, och ger studenterna verktyg och kunskap som kan hjälpa dem att ytterligare främja sina karriärer. Från ingenjörsvetenskap till entreprenörskap – studenter från alla möjliga ämnesområden går EMBA-program, och varje enskild individ tar med sig unik arbetslivserfarenhet in i klassrummet. De flesta av studenterna fortsätter att jobba heltid medan de studerar, och många får undervisningsavgiften betalad av sina arbetsgivare. EMBA-kurser ger en förstärkt grund i företagsekonomi och affärskunskap på områdena finans, marknadsföring och redovisning, med särskild vikt på ledarträning – så som strategiskt tänkande – inom alla sektorer. Då många av dem som tar en EMBA sedan går vidare till ledande positioner är träning av den här typen väldigt viktig. Kort sagt, en EMBA erbjuder ledare på mellannivå en möjlighet att främja sin professionella utveckling medan de behåller sina åtaganden på arbetsplatsen.


Vad skiljer en EMBA från en traditionell MBA?

En EMBA liknar på många sätt en MBA, men skillnaden ligger i att en EMBA är menad för yrkesaktiva som är mitt i karriären och som har tänkt studera och jobba samtidigt. Dessutom har de flesta studenterna på EMBA-program en hel del arbetslivserfarenhet, och programmen fokuserar typiskt på att utveckla ledarskapsfärdigheter, med målet att hjälpa studenterna att klättra vidare på karriärstegen mot ledarroller. Medan de som går MBA-program ofta kommer direkt från andra högskolestudier (t.e.x kandidatprogram), riktar EMBA-program sig mot ledare med i varje fall 5 års arbetslivserfarenhet. Då EMBA-program är utformade för studenter som jobbar heltid erbjuder schemat mer flexibilitet; kurser hålls vanligtvis på kvällar eller helger. Studenterna tar som regel sin examen på två år eller mindre på EMBA-program. Även om EMBA kan ha högre undervisningsavgifter än traditionella MBA-program så har de också en klar fördel: många arbetsgivare är redo att hjälpa till att betala hela eller delar av studentens EMBA-kostnader, förutsatt att de förstår nyttan med denna examen.

 

Vilka sorters EMBA-program finns det, och var någonstans finns de?

Sedan EMBA-examen uppstod för 70 år sedan vid University of Chicago Booth School of Business har ämnesområden upplevt exponentiell växt. Idag har närmare 300 högskolor och universitet i mer än 45 länder i hela världen mer än 400 olika program, skräddarsydda för individuella behov. Från Australien till Hong Kong finns det en EMBA som passar varje student – vare sig ditt specifika intresse är finans, globalisering, ledarskap eller något annat. Genom att tänka igenom dina egna mål, och noggrant undersöka de olika programmen som finns tillgängliga, kan du hitta det program som bäst passar dina behov, dina karriärmål och ditt schema.

 

Vilka fördelar finns det med en EMBA?

Då EMBA-examen är utformad för ledare på mellannivå får studenterna precisa färdigheter och den träning som är nödvändig för att främja sin karriär i just detta skede, i motsättning till traditionella MBA-program, som är utformade för nyutexaminerade studenter. Enligt EMBA-studenter och tidigare studenter är en stor fördel med ett EMBA-program de många oväntade möjligheterna för att bygga nätverk som dyker upp under studietiden och efter avlagd examen. EMBA-studenter tar alla med sin unika kunskap till klassrummet, och de uppmuntras att dela sina erfarenheter och kunskaper med varandra som en del av programmet. På grund av detta innehåller många EMBA-program omfattande student/grupp-interagerande, såväl som värdefullt samspel med fakultetsmedlemmar. Resultatet är inte bara en dynamisk erfarenhet i klassrummet, men också livslånga förbindelser mellan studenterna - både professionella och personliga.

 

Hur mycket kostar en EMBA?

Beroende på skolan kan kostnaden för en EMBA variera ordentligt: från  25 000 USD upp till 170 000 USD. De som funderar på att ta en EMBA behöver dock inte bli avskräckta av prislappen. Även om undervisningsavgiften ser ut att vara större än för en vanligt MBA så finns det många alternativ för finansiellt stöd – från stipendier till ekonomisk hjälp från arbetsgivaren.

 

Att välja ett EMBA-program

Då en EMBA innebär en signifikant kostnad och förpliktelse (med tanke på att man jobbar och studerar samtidigt) är det ett viktigt beslut att fatta. Blivande studenter borde se efter ackrediterade program som erbjuder många och varierade akademiska möjligheter. Självkart är närhet till där du bor och arbetar också viktig för dem som jobbar och som planerar att behålla sina jobb, men det finns också flera online EMBA-program, som kan hjälpa blivande studenter som inte kan närvara vid traditionella lektioner. Tack vare email, datakonferanser, podcasts och onlineanslagstavlor kan studenter få en högkvalitativ EMBA-utbildning genom distansstudier, som lättare anpassas till deras dagliga schema.


Varför välja en EMBA?

En anställds val att ta en EMBA är en investering i hans/hennes yrkesmässiga framtid. Det är en investering med god avkastning, enligt resultat från the Graduate Management Admission Council, som nyligen tillkännagav att EMBA-studenter konsistent har rapporterad att de är nöjda med sina program och med de resultat det haft på deras lönsnivå. En EMBA kommer ge dig den kunskap och det självförtroende du behöver för att nå nästa nivå i karriären, och det kommer lära dig kritiskt tänkande och strategiskt beslutsfattande som tveklöst kommer vara till nytta genom hela ditt arbetsliv.